Sodabread met een Italiaans tintje

Een makkelijke manier om brood te maken is het maken van sodabread. Dit soort brood hoeft namelijk niet te rijzen en dat scheelt tijd. Ik maakte een sodabread met een Italiaans tintje samen met één van mijn kinderen. We kozen voor een volkoren variant. Het recept deel ik hier met je:

Dit heb je nodig:

  • 500 gram volkorenmeel;
  • 7 gram zout;
  • 3 gram baking soda;
  • 400 ml karnemelk;
  • 1 el Italiaanse kruiden (wij gebruikten een eigen mix van oregano, tijm en basilicum);
  • 75 gram zongedroogde tomaten;
  • 50 gram zwarte olijven;
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper naar smaak.

De hoeveelheden van de zongedroogde tomaten, olijven en parmezaanse kaas, kun je naar eigen smaak wat aanpassen.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Snijd de zongedroogde tomaten en olijven in stukjes.
  • Doe het meel, zout, baking soda, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten olijven en de parmezaanse kaas samen in een kom en roer dit met een spatel even door.
  • Giet de karnemelk erbij en meng het met je handen tot een samenhangend deeg. Zodra het gemengd is, kun je stoppen met kneden. Dit is een vrij plakkerig werkje, dus het is slim je handen voor het kneden in te smeren met wat (olijf)olie, zodat het deeg iets minder aan je handen gaat plakken.
  • Maak een bol van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het brood van ongeveer 1,5 cm diep.
  • Plaats het in de voorverwarmde oven en bak het brood in ongeveer 35 – 45 minuten gaar en goudbruin. Je kunt ook 2 kleinere broodjes ervan maken. De oventijd wordt in dat geval zo’n 25 minuten.
  • Het brood is gaar als het hol klinkt als je tegen de onderkant aanklopt.
  • Je kunt het brood op een rooster in een schone theedoek laten afkoelen om te voorkomen dat het te hard wordt.

Het is het lekkerst om het brood te eten op de dag dat je het maakt. Eet smakelijk!

Tags: , , ,