Oud brood, maar vind je weggooien zonde? Maak er een broodtaart van!
Een broodtaart is super simpel om te maken en het leuke is dat je er allerlei soorten brood voor kunt gebruiken, zolang je harde korsten maar verwijderd. Zachte korsten zijn geen probleem. Dat betekent dus ook dat je steeds kunt variëren. Na oud & nieuw zou je zelfs van de overgebleven oliebollen deze taart kunnen maken.
Ook qua vulling kun je kiezen wat je lekker vindt. Je kunt gedroogd fruit gebruiken dat je dan eerst laat wellen, maar ook zou je stukjes appel of peer kunnen toevoegen of zelfs noten. Voor dit recept heb ik gekozen qua vulling voor appel, rozijnen en kaneel, want dat hadden we in huis. Voor het brood heb ik witbrood gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor bruinbrood, briochebrood, krenten- of rozijnenbrood of zelfs krentenbollen.
Dit heb je nodig als je een springvorm van 24 cm doorsnee gebruikt:
- +/- 750 gr. brood, de hoeveelheid brood ligt ook aan de hoeveelheid vulling. Het is even passen wat in de springvorm past;
- 7 eieren;
- 700 ml. slagroom of volle melk. Volle melk is goedkoper en heb ik voor deze taart ook gebruikt. Slagroom bevat meer vet, maar smaakt dan ook wat romiger;
- 60 gr. witte basterdsuiker;
- 200 gr. rozijnen;
- 200 gr. appel in stukjes (= ongeveer middelgrote 2 appels);
- 2 el kaneel
- 2 tl vanille extract. Je kunt ook vanille aroma gebruiken;
- poedersuiker om te bestrooien.
Zo maak je het:
- verwarm de oven voor op 150 graden;
- vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier en doe om de buitenkant een laag aluminiumfolie voor het geval het eimengsel erlangs druipt;
- wel de rozijnen;
- snijd de appels in stukjes;
- meng de stukjes appel en rozijnen in een kom met 2 el kaneel;
- klop in een andere kom de eieren los met de melk (of slagroom), de suiker en voeg vervolgens de vanille toe.
- snijd eventuele harde korsten van het brood;
- dan ga je de springvorm vullen. Begin met een laag brood. Zorg dat de bodem goed bedekt is. Vervolgens doe je een deel van de vulling daarover heen. Dan giet je wat van het eimengsel daaroverheen. Vervolgens doe je weer laag brood, dan een laag vulling en weer een laag brood. Giet dan het eimengsel eroverheen en laat de lagen brood goed doordrenken;
- zet je broodtaart vervolgens in de voorverwarmde oven voor ongeveer 75 minuten of tot een satéprikker er droog uitkomt. Bij mij was dat na 80 minuten;
- laat de taart afkoelen en strooi er voor het opdienen nog wat poedersuiker overheen. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept? Laat het me weten in de reacties.
Veel bakplezier, Irene
Tags: breadpudding, broodtaart, recept