Je hebt een taart gebakken en wilt die gaan decoreren. Dan is het belangrijk om eerst een ‘crumb-coat’ aan te brengen. In het Nederlands ook wel vertaald als ‘kruimellaag’, maar eigenlijk is een crumb-coat meer een anti-kruimellaag.
Je brengt een crumb-coat aan om de kruimels van de taart te fixeren. Op die manier komen er geen kruimels in je decoratielaag. Daarnaast beschermt deze laag ook je taart tegen uitdrogen. Hoe doe je dat? Eigenlijk is het heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je taart insmeren met een dun laagje botercrème. Je mag je taart daar nog gewoon doorheen zien, maar zorg wel dat de hele taart dat dunne laagje heeft. Het is dus niet je mooiste laag, maar wel een hele belangrijke.
Vervolgens zet je je taart een half uurtje in de koelkast. Hierdoor verhard de botercrème waardoor de kruimels gefixeerd worden en je geen kruimels in je decoratielaag krijgt. Na dat half uurtje kun je verder je taart gaan afsmeren met botercrème of bekleden met fondant. Ook als je werkt met fondant is het belangrijk een crumcoat aan te brengen. Het zorgt er namelijk in dat geval voor dat de fondant beter aan je taart blijft plakken en er niet los op ligt.
De crumb-coat aanbrengen lijkt tijdrovend, maar het is een stap die je niet moet overslaan. Het is namelijk de basis van een mooi gedecoreerde taart.
Wil je meer leren over de basis van het decoreren? Dan heb ik een mooi ebook voor je klaarstaan: Basis Taart Decoreren. Je vindt hem hier.
Veel plezier met het decoreren van jouw taart!
~ Irene ~